Слинг за бебе, как да си направим слинг, как да избера слинг

Как да си направим слинг?

Всеки може сам да си направи слинг, стига да има желание. Ще ви трябват 90 см здрав памучен плат /например хасе/ с ширина 2,20 м и 2 бр. метални /или здрави пластмасови/ халки с диаметър 7-8 см,трябва да са много стабилни – като ги стиснете с ръка,да не се огъват. Добре е плата да няма опакова страна, тоест от двете страни да изглежда еднакво. Най-добре лен или памук с малко (10-15%)синтетика.Много еластичните платове не са много удачни,защото ще се разтеглят от постоянното опъване.

Подгънете плата, където е необходимо. Желателно е металните халки да бъдат никелирани, за да не пускат ръжда при изпиране. Такива халки може да намерите в магазините за кинкалерия. Ако използвате пластмасови халки, важното е те да не се огъват, защото при носене на бебето може едната халка да се промуши в другата. Ако това се случи, бебето ще падне и ще се нарани.

Разпънете плата. Ширината 2,20 ще бъде дължина на слинга. От късата страна /90см/ надиплете плата с размер 15 см. Достатъчно е само в единия край да надиплите на разстояние около 20 см. Промушете халките в единия край и премятате плата както е показано на картинките. След това зашийте здраво на 6-8 см от халките, ето така (вижте пунктираната линия):
Гривните се зашиват, но не плътно, а с малко разстояние да могат да се движат.

Преди да го зашиете може да го пробвате как ще стои на рамото. Сложете края на слинга с халките на рамо, така че халките да са отпред, а останалата част от плата – на гърба.

Трябва началото на долното плисе да бъде от страната на врата ви. По този начин горното плисе също ще завършва от тази страна. При зашиването пропуснете горното плисе. То ще се разстила върху рамото ви и няма да позволи на слинга да се приплъзне към рамото ви. По този начин се разпределя и равномерно теглото на детето на гърба ви.

Как да избера слинг?

„Кой слинг е най-удобен?” – това е въпросът, който най-често задават майките, чудейки се кой модел слинг да изберат.Тъй като еднозначен отговор на този въпрос няма и всеки модел слинг има своите предимства и недостатъци, предлагам на вашето внимание сравнение на отделните модели слингове по различни критерии, преставени за улеснение в таблици, с помощта на които само с един поглед можете да изберете в зависимост от възрастта и теглото на бебето, сезона, начина на слагане, позицията на носене и множество други критерии кой слинг е най-подходящ за Вас и Вашето бебе.

Видове слингове:

– Слинг с халки

Носи се на едното рамо и представлява неразтеглив плат с дължина 2.5m и ширина 0,7m, в единият край на който са пришити две халки, с помощта на които слингът се стяга и нагласява. Слингът с халки се слага бързо и с лекота можете да промените позицията на бебето (лежащо – изправено – на гръб – на хълбок) без да го вадите от слинга.

– Слинг шал

Oбикновено се носи на двете рамене, но в по-късия си вариант може да се носи и на едното рамо и в този случай наподобява слингът с халки. Това е най-универсалният модел слинг, който позволява най-много начини за носене на бебето и е за предпочитане, ако планирате да ползвате един слинг дълго време през различни етапи от развитието на бебето. Слингът шал представлява дълъг шал с размери 4,5m-5m и ширина 0,50m-0,70m, като платът може да е еластичен или нееластичен. Плюсът на еластичният слинг шал е, че по-удобно обхваща тялото на бебето и е по-лесен за слагане, докато плюсът на тъкания (нееластичен) слинг шал е, че в него можете удобно да носите вече пораснало и натежало бебе. Слингът шал се слага по различен начин в зависимост от позицията на носене на бебето, като при повечето връзвания върху бебето минават три слоя плат, които надеждно придържат бебето до тялото на носещия и поради тази причина слингът шал можете да ползвате наистина с две свободни ръце, докато при слингът с халки трябва да придържате бебето с една ръка, когато се навеждате или правите резки движения.

– Май Тай слинг

Носи се на двете рамене, като представлява облекчен вариант на слинга-шал за носене на бебе във вертикална позиция (изправено отпред или на гръб). Слага се лесно и бързо и наподобява кенгуру, в което обаче бебето е с широко разтворени крачета в здравословна позиция и плътно прилепнало към тялото на носещия за облекчаване гръбнака на бебето и равномерно разпределение на теглото му върху тялото на носещия. Този слинг е идеален за носене на пораснало и тежко дете, може да се ползва от навършване на 1 месец.

Как да избера подходяща материя за моя слинг?

Вече сте се убедили в предимствата на слинга и искате и вие да опитате. Избрали сте си слинг шал, защото:

 • Той ви позволява да носите бебето в множество различни пози – всяка от тях естествена за бебето и препоръчвана от ортопеди и педиатри още от раждането до 3-4 годишна възраст;
 • Не натоварва само едното рамо, а се носи на двете рамена, като разпределя тежестта на бебето равномерно между раменете, кръста и гръбнака ви и така ви предоставя възможно най-голям комфорт на носене.

Стигате, обаче, до избора на материя и тук попадате сред разтегливи и неразтегливи платове, по-тънки и по-дебели, естествени, изкуствени, тъкани или не, с различна дебелина… и се обърквате.

Тази статия цели именно това – да ви помогне да подберете подходящата за вас и вашето бебе материя, така че носенето в слинга да бъде максимално удобно.

Това, което трябва да знаете за различните платове, от които се изработва слинг е:

1. Избор на слинг в зависимост от плътността на материята

Когато избирате своя слинг трябва предварително да помислите дали възнамерявате да ползвате слинга само един сезон или планирате да ви върши работа през цялата година, както и дали ще го носите само навън или ще го ползвате и вътре (за да си свършите някаква домашна работа, докато бебето кротува сгушено в слинга или като ходите на гости например).

Ако възнамерявате да носите слинга само навън и искате най-доброто за конкретния сезон без претенции да го ползвате през цялата година, най-удачният вариант е да подберете по-тънка, естествена и незапаряваща материя за горещото лято (фин памук или лен) и по-плътна и топлеща материя (плътен памук или вълна) за хладните есенно-зимни разходки.

Ако обаче не искате да закупувате отделно плътен слинг за зимата и тънък слинг за лятото или планирате да ползвате слинга не само навън, но и вътре, то дори и през зимата, по-удачно ще бъде да подберете така наречения „всесезонен слинг“, който е изработен от плътен или универсален памук. В студено време на вън този слинг ще може да ползвате спокойно, стига бебето да е облечено топло и подходящо за сезона, а също така ще можете да ползвате слинга и вътре в топли помещения и навън през лятото, защото макар и не съвсем тънка материята му е естествен памук, не запарява и е комфортна за носене дори и на голо.

2. Избора на слинг в зависимост от разтегливостта на материята

А. Слингове от разтегливи памучни материи

Предимства:

 • Разтегливата материя заема формата на носеното бебе, не прави излишни гънки при носене и е по-приятна за бебето – затова се препоръчва при новородени и малки бебета;
 • Може да се ползва по всяко време на годината – памучните материи не запарват бебето и майката и са подходящи за ползване както в горещи дни, така и през зимата при подходящо за сезона облекло на бебето;
 • Когато бебето не е в слинга, може да не сваляте слинга от себе си, защото той заема формата на тялото ви и изглежда като шал или аксесоар към облеклото ви. Това ви позволява да нагласите красиво слинга у дома пред огледалото, да изведете бебето в количка (или с колата), докато слингът стои вързан на вас и в даден момент като решите да извадите бебето от количката (от колата) и да го сложите в слинга. С неразтеглив слинг шал не можете да направите това, защото неразтегливата материя не заема формата на тялото и не стои красиво, когато няма бебе в слинга.

Недостатъци:

 • Материите, които се разтягат не само по ширина, но и по дължина на плата не са подходящи за тежки бебета и по-големи дечица, защото от тежестта на детето плата започва да провисва и не е удобен при носене.

Разтегливите слинг шалове се делят на следните видове:

 1. Разтегливи  по ширина и дължина памучни материи (можете да изберете от нашия каталог). Тези материи са подходящи за недоносени и новородени бебета, защото са много меки и обгръщат бебето нежно без да образуват гънки, които биха се впили и раздразнили нежната бебешка кожа. Този тип слинг се препоръчва за носене на недоносени бебета по „Метода кенгуру”, когато вместо в кувьоз бебето се поставя плътно до тялото на майката на голо, кожа до кожа, в слинга, така че чрез контакта с майчиното тяло бебето да навакса по-бързо в развитието си (виж статията за „Метода Кенгуру”). Въпреки че в нашите болници няма практика недоносените бебета да бъдат носени по този метод, слингът шал от разтеглива фина материя е подходящият избор за мъничко бебе. Недостатъкът на този вид слинг е, че  ако материят е силно разтеглива, той може да се ползва за сравнително кратко време – от раждането до 6-8 месеца – в зависимост от теглото на бебето, тъй като  при по-голямо и тежко бебе силно разтегливата материя започва да провисва и става некомфортна за носене. Ако материята не е силно разтеглива, а средно разтеглива  ще позволява носене както на новородени, така и на по-тежки бебета и пораснали дечица до 12 – 14 кг. Тук вероятността от провисване на плата при тежко бебе е минимална и комфортът при носене е по-голям. Разтегливите материи могат да бъдат по-тънки или по-плътни, като изборът на плътност на материята зависи от от индивидуалните предпочитания и сезона.
 2. Неразтегливи по дължина памучни материи (можете да изберете от нашия каталог). Това са материи, които се разтягат по ширината на плата, но не се разтягат по дължина. Предимството им е, че разтягайки се по ширина този плат предлага комфорта на разтегливите платове – платът е мек и приятен при допир, заема формата на тялото и не образува неприятни гънки, което го прави подходящ за новородени – слингът обгръща добре бебето като в люлка. В същото време, тъй като платът е неразтеглив по дължина, този слинг предлага и предимствата на неразтегливите материи – комфорт при носене без опасност от провисване дори при тежки и пораснали деца. Този тип материи могат да бъдат по-тънки или по-плътни, като изборът на плътност на материята зависи от индивидуалните предпочитанията и сезона.

Б. Тъкан слинг-шал от неразтеглива естествена материя

Съставът може да е памук, лен, коноп или комбинация между тях. Ленът и конопът са по-издръжливи от памука на тежест и се препоръчват при носене на големи и тежки деца.

Предимства:

 • Подходящ за носене на тежки и големи дечица – не провисва от тежестта;
 • Може да се ползва през целия период на отглеждане на бебето от раждането до 3-4 годишна възраст;
 • Може да се ползва по всяко време на годината.

Недостатъци:

 • Не заема плътно формата на тялото, образува гънки и не винаги е комфортен за новородени и малки бебета;
 • Не изглежда красив, когато е вързан на тялото на майката без бебе в него и рядко бихте си позволили да стоите със слинга, когато бебето не е в него. Това затруднява в ситуации, когато майката иска да изглежда добре и в същото време да може да слага и вади бебето от слинга без да сваля и връзва отново самия слинг.

You Might Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *