Кой са най-добрите бебешки столчета за кола

Откъде да започнете?

Изборът на детско столче е строго специфичен и не подлежи на правилото „ще взема същото, което и съседката взе“.

Столчетата за кола са субект на свои собствени закони за безопасност и насоки, които се променят, докато бебето ви расте.

Тук импровизирането не е опция и при всеки етап от развитието на детето ви ще трябва да имате представа какво търсите и какви правила трябва да бъдат взети предвид.

Видове столчета за кола


Има създадена класификация по групи, която зависи от теглото на вашето дете – можете да я използвате за по-лесен избор на столче:

група 0 – за деца, чието тегло е под 10 килограма;
група 0+ – за деца, чието тегло е под 13 килограма;
група I – за деца, чието тегло е между 9 и 18 килограма;
група II – за деца, чието тегло е между 15 и 25 килограма;
група III – за деца, чието тегло е между 22 и 36 килограма.

Допълнително столчетата могат да бъдат разделени на два класа:

Единият е пълен клас.

В него са включени цялостни обезопасителни системи, които разполагат с устройства за прикрепване и с всички компоненти, като понякога имат дори допълнителна седалка, върху която можете да закрепите основната седалка.

Вторият е непълен клас.

В него са включени частичните обезопасителни системи – това са столче или седалка, които трябва да бъдат ползвани заедно с обикновения колан за възрастни.
Но не винаги е необходимо да сменяте столчетата, докато детето ви расте.

В днешно време повечето производители произвеждат продукти, които комбинират различните групи. Тоест столчетата могат да се разпъват или определени елементи могат да се свалят от тях, за да могат да паснат на следващата група.

Насочени назад столчета за коли


Всички бебета трябва да са насочени назад, преди да са навършили 15 месеца, понеже преди това вратовете им не са достатъчно силни да издържат напрежението на челен сблъсък, когато са насочени напред.

Това е допълнение към предишни регулации, които съветваха, че бебетата трябва да са насочени назад, докато не тежат 9 кг (приблизително 9 месеца).

Групи 0 и 0+ са насочени назад.

Много от тези системи от първа група за бебета идват като част от по-широка система за пътуване, заедно с детска количка и когато се използват с правилните адаптори могат да бъдат включени в шасито на детската количка.

Въпреки че това е удобен вариант, съветва се все пак да използвате седалките за колите за пътуване, а не за продължителни дремки – бебетата трябва да спят в равна позиция, когато е възможно.

Насочени напред столчета за коли

След като детето ви е израснало насочените назад седалки, най-безопасната опция е да използвате насочена напред седалка от група 1 с включен колан, който ще ги издържи до възраст от 4 години (или докато са около 18 килограма).
Коланът може да бъде настроен, докато детето ви расте, и страничните крила срещу удар предоставят защита за главата и тялото.

Комбинирани столчета за коли

Комбинираните столчета, също познати като мулти-групови столчета, са тези, които могат да бъдат настроени, докато детето ви расте.

Те покриват повече от една група, например столчета „Група 1, 2 и 3“ (които са подходящи от 9 до 36 килограма, приблизително 1-11 години). Много от тях имат гъвкавостта да са или насочени напред, или насочени назад, или имат колани, които могат да се настроят според височината, и множество позиции за накланяне.

С опцията за комбинирани столчета все още трябва да изпълнявате насоките за безопасност за теглото на детето ви (например дори ако седалката има опция за насочване напред, трябва да возите бебето си насочено назад до 15-месечна възраст) и въпреки че началната инвестиция може да е по-висока, те могат да предоставят добра инвестиция, ако не искате да трябва отново и отново да купувате столче.

Бустер столчета


Бустер столчетата могат да са с висок гръб или без гръб.

Столчетата с висок гръб обикновено са следващата стъпка напред, когато детето израсте насочените напред столчета от група 1 (при около 15 кг. или приблизително 4 години).

Те все още ще имат преимуществото от защитата със странични крила и често имат настройващи се облегалки за глава.

Обикновено няма включен колан – въпреки че има някои модели с висок гръб, които имат включен колан (те обикновено попадат в категорията комбинирани столчета и, следователно, са подходящи за по-голям диапазон възрасти).

Бустер столчетата с висок гръб без включен колан вместо това повишават позицията на стоене на децата, така че обикновеният обезопасителен колан може безопасно да бъде сложен на столчето.

Коланът трябва да стои около таза, гръдния кош и рамото, а не около корема и врата.

Нека видим няколко модела кой са най-добрите бебешки столчета за кола:

Столче за кола BeSafe iZi Combi X4 IsoFix 64 Fresh Black Cab

Столче за кола BeSafe iZi Combi X4 IsoFix 64 Fresh Black Cab

Столче за кола BeSafe iZi Combi X4 IsoFix 64 Fresh Black Cab

BeSafe iZi Combi X4 IsoFix е детска седалка одобрена в съответствие с ECE R 44/04 в групи 0+ и 1, предназначена за ползване от деца с тегло от 0-18 кг. (приблизително между 6 месеца и 4 години) с монтаж обратно на движението до 4 години посредством IsoFix или в посока на движението от 9 месеца до 4 години посредством 3 точков автомобилен колан.

Монтажът обратно на движението се осъществява посредством специална регулируема IsoFix система, която позволява да коригирате мястото, което столчето заема в автомобила

Besafe iZi Combi X4 IsoFix е столче за кола което позволява на Вашето дете да пътува обратно на движението (rear facing) до 4 годишна възраст. Детските седалки с монтаж обратно на посоката на движение осигуряват 5 пъти по-висока безопасност от столчетата за коли с монтаж в посока на движението.

BeSafe препоръчва децата да бъдат превозвани обратно на посоката на движение (rearfacing) най-малко до 2 ½ години тъй като столчетата с монтаж обратно на движението имат следните предимства:

 • Осигуряват по – висока защита на главата на детето, вратa и гръбначният стълб при челен удар, каквито са приблизително 80% от злополуките.
 • Осигуряват по – добрата защита при странични удари. При катастрофа детето се избутва напред в детската седалка, където е добре защитено.
 • Столчетата за кола с монтаж, обратно на посоката на движение позволяват на водача и пътниците по-лесно да комуникират с детето.
 • Предпазват по – добре от черепни и лицеви травми, причинени от предмети и отломки отделени при инцидента.
 • Предпазват по – добре от наранявания на вътрешните органи, предизвикани от притискането на коланите на детската седалка.

BeSafe iZi Combi X4 IsoFix е много лесен за монтиране в посока обратно на движениетои осигурява максимална безопасност за децата в автомобила, благодарение на:

 • интегрирана регулируема IsoFix система
 • специалната скоба против завъртане при удар отзад 
 • интегриран опорен крак към пода със звукова сигнализация за правилен монтаж

Монтаж в посока на движението от 9 месеца до 4 години (приблизително):

BeSafe iZi Combi X4 IsoFix е столче за кола което осигурява максимална безопасност и същевременно предоставя на родителите възможност на по – късен етап да поставят детето в посока на движението.

За разлика от други детски седалки при BeSafe iZi Combi X4 IsoFix маршрута на автомобилния колан преминава през клапите в горната част на столчето за кола и се фиксира, което гарантира изключителна стабилност.

Характеристики:

 • Конструкцията на BeSafe iZi Combi X4 IsoFix е тип сандвич с изключително здрава пластмаса от външната страна и по-мека вътрешна обвивка от пяна.
 • ISOFIX когато детската седалка е монтирана обратно на движението. Монтажът е изключително опростен. Едно щракване и е монтиран.
 • Иновативна, регулируема IsoFix система, която ви позволява да регулирате мястото, което столчето заема в автомобила – по-малко място, когато детето е по-малко и повече място, когато детето стане по-голямо.
 • Може да се монтира в посоката на движение, посредством автомобилния колан.
 • Регулируем по височина подглавник с EPS пяна. Корекцията се извършва изключително лесно, с натискането на един единствен бутон. Раменните колани се регулират автоматично с корекция на подгавника. Подгавника и коланите на стола за кола могат да се регулират в 8 позиции с цел осигуряване на оптимална защита на главата и врата.
 • 4 позиции за сън и почивка – осигуряват максимален комфорт
 • SIP – защита при страничен удар, осигурява двуслойна странична защита за главата и врата.
 • Магнитна система за коланите, придържа коланите на стола за кола встрани за по – лесно поставяне и изваждане на детето в/от стола.
 • Специална скоба против завъртане на стола за кола, защитава детето при удар отзад.
 • Интегрираният опорен крак със звукова сигнализация за правилен  монтаж, осигурява максимална стабилност при челен сблъсък.
 • ЗЕЛЕНИ индикатори, гарантиращи правилния монтаж на стола в автомобила, ЧЕРВЕНИ индикатори ако монтажа е неправилен.
 • Система за натягане на автомобилния колан
 • 5 точков колан с централно регулиране, с възможност за регулиране на височината
 • Катарамата за коланите е достъпна винаги
 • Облегалката позволява вентилация на въздуха, за да не спарва
 • Тапицерията може да се сваля и да се пере на 40 ° – програма за вълна

Столче за кола Cybex Sirona Autumn Gold 2017

Столче за кола Cybex Sirona Plus Autumn gold

Столче за кола Cybex Sirona Autumn Gold 2017

Изследвания на Шведския пътно-транспортен изследователски институт са установили, че обърнатото назад детско столче намалява риска от нараняване при челен удар с повече от 80% в сравнение с конвенционалните обърнати напред столчета за кола. Защитната функция на столчето SIRONA, заедно с отличното ниво на безопасност са наградени с TEST WINNER от Stiftung Warentest (6/2012) .

    Функции:

–  360 ° ротация за лесна позиция за вкарване на детето. Тази функция улеснява родителите при поставянето на детето в автомобила. Механизмът за завъртане на 360 ° позволява детето да се вози по посока на движението или обърнато назад, без да се налага столчето да се демонтира. Изваждането от столчето също е лесно, защото то може да се обръща с лице към вратата с едно движение.

– регулируема предпазна възглавница A.R.T. технология (9-18кг). В зависимост от възрастта им, по-големите деца може да имат недостатъчно пространство за краката, когато седят обърнати срещу движението. В този случай, CYBEX Сирона може да се използва като обърната напред седалка с предпазна възглавница – 9-18 кг (приблизително от 9 месеца до 4 годишна възраст).

Обърнато напред, детето е защитено с регулируема предпазна възглавница. Тази система работи като надута въздушна възглавница, която абсорбира енергията на удара по цялата си площ. В сравнение с конвенционалния 5-точков колан, натоварването на врата е значително намалено. Нещо повече, в случай на катастрофа, новата Active Technology Response (ART) на възглавницата гарантира, интуитивната защита на детето в рамките на безопасната зона на столчето за кола(патентован). Благодарение на новата интегрирана система за закрепване, закопчаването на предпазната възглавница с колан вече не е необходимо.

–  ISOFIX монтаж с един клик в посоката или обратно на посоката на движение. Тази система дава възможност за лесен монтаж и гарантира по-голяма безопасност, като не изисква допълнително закопчаване. . Подпората в основата помага да се абсорбира силата на удара в случай на челен сблъсък и осигурява допълнителна стабилност. Това закрепване е технология за намаляване на грешки при монтиране и оптимизира защитния ефект. Иновативната шаси технология създава пряка връзка между столчето за кола и шасито.

В случай на катастрофа силата на удара се поема от шасито, като едновременно активира функциите за безопасност на автомобила и столчето за кола и по този начин инициира процеса на разпределяне на силата във възможно най-ранния етап на катастрофата

 • телескопична система за защита при страничен удар (L.S.P. System).Тази

система  поема силата на удара при страничен сблъсък на много ранен етап. Обърната напред или назад, телескопичната линейната защита (LSP) на CYBEX SIRONA, повишава нивото на безопасност в случай на страничен удар. L.S.P. системата може да бъде индивидуално регулирана според позицията на столчето и вида на превозното средство и с помощта на протекторите за главата и рамената поема силата на страничния удар (патентован).

–    регулируема на височина облегалка за глава (11 позиции);

–  регулеруема с една ръка полулегнала функция (7 позиции-монтирана обратно на посоката на движение);

–   регулеруема с една ръка полулегнала функция (5 позиции- монтирана по посока на движението).

Аксесоари

– ISOFIX водачи.Допринасят за инсталирането на столчето за кола по-лесно, като защитават кожената или текстилната тапицерия на автомобилната седалка. Предлага се в комплект с всяко столче за кола, което е с ISOFIX свързване и отделно;

– лятно покривало – изработено от 85% памук и 15% полиестер лятното покривало осигурява комфортно пътуване дори и в горещите летни дни;

–  апликация за новородени – подложката за новородени предлага изключителен комфорт и подкрепа за най-малките;

– . удължител за опорният крак (виж списъка по-съвместимост).

Цветове и Тъкани:

Безопасност, дизайн и функционалност са оновните цели, които преследва CYBEX със своите тъкани и цветове, използвани при детските столчета за автомобили. Предлагат се голямо разнообразие от цветове в два варианта плат.

-версията „Comfort“ –  мека, уютна и комфортна версия на столчетата за кола, разполага с 10 цветови комбинации;

-версията „Plus“. Тази версия получава своя характерен облик чрез изключителен, много здрав плат с диагонална сплитка с деним визия. Тези детски столчета за кола се предлагат в 7 различни цвята.

Размери на детско столче за кола SIRONA

Дължина / Широчина / Височина: 680, 440, 635 mm

Тегло: 15 kg

Европейски стандарт за безопасност ECE R-44/04, Група 0+/1

Машинно пране при 30 °

Конструирано и проектирано в Германия

Столче за кола BeSafe iZi Combi X4 IsoFix 46 Premium Car Interior

Столче за кола BeSafe iZi Combi X4 IsoFix 46 Premium Car Interior

Столче за кола BeSafe iZi Combi X4 IsoFix 46 Premium Car Interior

BeSafe iZi Combi X4 IsoFix е детска седалка одобрена в съответствие с ECE R 44/04 в групи 0+ и 1, предназначена за ползване от деца с тегло от 0-18 кг. (приблизително между 6 месеца и 4 години) с монтаж обратно на движението до 4 години посредством IsoFix или в посока на движението от 9 месеца до 4 години посредством 3 точков автомобилен колан.

Монтажът обратно на движението се осъществява посредством специална регулируема IsoFix система, която позволява да коригирате мястото, което столчето заема в автомобила

Besafe iZi Combi X4 IsoFix е столче за кола което позволява на Вашето дете да пътува обратно на движението (rear facing) до 4 годишна възраст. Детските седалки с монтаж обратно на посоката на движение осигуряват 5 пъти по-висока безопасност от столчетата за коли с монтаж в посока на движението.

BeSafe препоръчва децата да бъдат превозвани обратно на посоката на движение (rearfacing) най-малко до 2 ½ години тъй като столчетата с монтаж обратно на движението имат следните предимства:

 • Осигуряват по – висока защита на главата на детето, вратa и гръбначният стълб при челен удар, каквито са приблизително 80% от злополуките.
 • Осигуряват по – добрата защита при странични удари. При катастрофа детето се избутва напред в детската седалка, където е добре защитено.
 • Столчетата за кола с монтаж, обратно на посоката на движение позволяват на водача и пътниците по-лесно да комуникират с детето.
 • Предпазват по – добре от черепни и лицеви травми, причинени от предмети и отломки отделени при инцидента.
 • Предпазват по – добре от наранявания на вътрешните органи, предизвикани от притискането на коланите на детската седалка.

BeSafe iZi Combi X4 IsoFix е много лесен за монтиране в посока обратно на движениетои осигурява максимална безопасност за децата в автомобила, благодарение на:

 • интегрирана регулируема IsoFix система
 • специалната скоба против завъртане при удар отзад 
 • интегриран опорен крак към пода със звукова сигнализация за правилен монтаж

Монтаж в посока на движението от 9 месеца до 4 години (приблизително):

BeSafe iZi Combi X4 IsoFix е столче за кола което осигурява максимална безопасност и същевременно предоставя на родителите възможност на по – късен етап да поставят детето в посока на движението.

За разлика от други детски седалки при BeSafe iZi Combi X4 IsoFix маршрута на автомобилния колан преминава през клапите в горната част на столчето за кола и се фиксира, което гарантира изключителна стабилност.

Характеристики:

 • Конструкцията на BeSafe iZi Combi X4 IsoFix е тип сандвич с изключително здрава пластмаса от външната страна и по-мека вътрешна обвивка от пяна.
 • ISOFIX когато детската седалка е монтирана обратно на движението. Монтажът е изключително опростен. Едно щракване и е монтиран.
 • Иновативна, регулируема IsoFix система, която ви позволява да регулирате мястото, което столчето заема в автомобила – по-малко място, когато детето е по-малко и повече място, когато детето стане по-голямо.
 • Може да се монтира в посоката на движение, посредством автомобилния колан.
 • Регулируем по височина подглавник с EPS пяна. Корекцията се извършва изключително лесно, с натискането на един единствен бутон. Раменните колани се регулират автоматично с корекция на подгавника. Подгавника и коланите на стола за кола могат да се регулират в 8 позиции с цел осигуряване на оптимална защита на главата и врата.
 • 4 позиции за сън и почивка – осигуряват максимален комфорт
 • SIP – защита при страничен удар, осигурява двуслойна странична защита за главата и врата.
 • Магнитна система за коланите, придържа коланите на стола за кола встрани за по – лесно поставяне и изваждане на детето в/от стола.
 • Специална скоба против завъртане на стола за кола, защитава детето при удар отзад.
 • Интегрираният опорен крак със звукова сигнализация за правилен  монтаж, осигурява максимална стабилност при челен сблъсък.
 • ЗЕЛЕНИ индикатори, гарантиращи правилния монтаж на стола в автомобила, ЧЕРВЕНИ индикатори ако монтажа е неправилен.
 • Система за натягане на автомобилния колан
 • 5 точков колан с централно регулиране, с възможност за регулиране на височината
 • Катарамата за коланите е достъпна винаги
 • Облегалката позволява вентилация на въздуха, за да не спарва
 • Тапицерията може да се сваля и да се пере на 40 ° – програма за вълна

You Might Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *